vineri, 11 ianuarie 2008

Tariceanu ii cere lui Basescu sa o numeasca "neintarziat" pe Nicolai la Justitie

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut presedintelui Traian Basescu sa o numeasca "neintarziat" pe Norica Nicolai la conducerea Ministerului Justitiei, atentionandu-l ca va fi responsabil pentru un eventual raport negativ al Comisiei Europene in acest domeniu.

El i-a cerut presedintelui sa isi indeplineasca obligatiile constitutionale si sa semneze decretul de numire.

Tariceanu a amintit ca presedintele poate refuza numirea unui ministru doar in anumite conditii, respectiv daca persoana nominalizata a fost condamnata sau nu a indeplinit varsta legala pentru ocuparea unei astfel de functii.

Seful Guvernului a aratat ca interesul Romaniei este de a avea cat mai rapid posibil un ministru al Justitiei, iar orice intarziere in numirea Noricai Nicolai, care are competenta, experienta si vointa necesare pentru a continua reforma in domeniu, nu face decat sa scada dramatic sansele unui raport favorabil pe Justitie din partea Comisiei Europene.

"Fiecare zi in care amanati nejustificat numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei este o zi in care scad sansele unui raport favorabil. Daca vreti sa puneti in pericol interesele legitime ale Romaniei, doar pentru a castiga o batalie politica mi se pare regretabil. Dumneavoastra veti fi responsabil in fata romanilor, in cazul in care raportul va fi unul negativ", i-a transmis Tariceanu presedintelui.

El a aratat ca Romania nu isi poate permite sa piarda nici macar o zi pentru a astepta numirea unui ministru al Justitiei si, bazat pe aceste argumente, dar si cu trimitere la decizia Curtii Constitutionale in cazul Cioroianu, care nu da dreptul presedintelui sa respinga o candidatura pentru functia de ministru, i-a solicitat sa o numeasca "neintarziat" pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

"Am asteptat patru saptamani un argument legal pentru refuzul de a o accepta pe Norica Nicolai", a spus Tariceanu.Potrivit premierului, o eventuala discutie cu presedintele Traian Basescu pe tema ministrului Justitiei nu era constitutionala sau legala, deoarece primul-ministru nu negociaza numirile de ministri

El a aratat ca presedintele este constient de faptul ca nu are niciun argument solid pentru e refuza sa semneze decretul de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei.

"Traian Basescu stie foarte bine ca nu exista niciun argument solid pentru a se opune numirii doamnei Norica Nicolai. Daca ar fi avut, atunci sunt sigur ca l-ar fi adus la cunostiinta. De altfel, a avut la dispozitie aproape patru saptamani pentru a-mi prezenta un singur argument de natura legala in favoarea acestei propuneri. Nu a facut-o, deci consider ca nu exista un astfel de argument", a declarat Tariceanu.

Seful Guvernului a insistat asupra faptului ca Presedintia a asteptat patru saptamani pentru a-i trimite o scrisoare prin care sa ii solicite, pe baza unor motive de ordin personnal si subiective, sa renunte la aceasta nominalizare.

"Eu consider ca un barbat de stat responsabil, care are in vedere interesele Justitiei si nu interese personale, nu ar fi asteptat patru saptamani pentru ca, apoi, sa incerce sa blocheze activitatea Ministerului Justitiei. Un barbat de stat responsabil ar fi citit cu atentie si Constitutia, si legile in vigoare si ar fi semnat, apoi, decretul de numire a ministrului. Din pacate, domnul Traian Basescu a ales sa regizeze un nou spectacol public. Tocmai pentru ca refuz sa particip la un astfel de spectacol, am decis sa nu merg astazi la intalnirea pe care a propus-o domnul presedinte", a spus Tariceanu.

El a precizat ca incearca sa puna capat unui conflict intre institutii ale statului roman si ca se adreseaza atat presedintelui Traian Basescu, cat si milioanelor de romani care se intreaba justificat cine va plati politele acestui conflict artificial intre presedinte si primul-ministru, care dureaza de doi ani si in care cazul Noricai Nicolai este numai un episod.

"Este dreptul primului-ministru de a-si alege ministrii", a spus Tariceanu.

El a a aratat ca numirea unui ministru nu poate reprezenta un subiect de negociere intre seful Guvernului si presedinte.

Seful Guvernului a facut trimitere la Constitutie si la decizia Curtii Constitutionale in cazul Cioroianu, conform carora nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere intre presedinte si premier, ci atributul exclusive al premierului, pentru care presedintele nu are drept de veto.

"Intalnirea de la Cotroceni ar fi fost lipsita de orice fundament constitutional si legal. Constitutional, premierul nu negociaza cu presedintele nominalizarea ministrilor. Daca presedintele ar fi dorit sa discute despre proiecte ale Guvernului din domeniul justitiei, probabil as fi putut sa particip la o astfel de dezbatere. Nu voi participa insa la negocieri, pentru ca interesul Romaniei nu este negociabil", a spus Tariceanu.

"Consider ca a venit vremea sa punem capat conflictului artificial dintre Presedintie si Guvern. A venit vremea ca Traian Basescu sa devina un om politic responsabil", si-a incheiat Tariceanu declaratia de presa.

Niciun comentariu: