sâmbătă, 19 ianuarie 2008

Sun cumpara MySQL

Sun a anuntat intrarea pe piata bazelor de date prin cumpararea companiei suedeze MySQL AB, creatorul popularei baze de date cu acelasi nume, pentru suma de 1 miliard $.

Investitia Sun va consta in 800 milioane $ cash pentru toate actiunile MySQL AB si 200 milioane $ in optiuni. Sun a afirmat ca MySQL va fi adaugat platformelor sale de virtualizare, middleware si storage, dar spera si ca baza de date va ajunge la noi clienti prin intermediul intelegerilor de distributie pe care Sun le are cu firme precum IBM, Dell sau Intel.

Dupa ce tranzactia va fi incheiata, Sun planuieste sa integreze imediat MySQL in software-ul sau, creand o platforma care sa contina MySQL, Open Solaris, GlassFish, Java si NetBeans.

MySQL a afirmat pe blogul companiei ca achizitia de catre Sun nu va produce modificari in functionalitatea bazei de date, in sensul ca nu vor fi neglijate sistemele de operare si limbajele de programare care nu tin de Sun.

MySQL este o baza de date open-source, cu versiuni comerciale, aparuta pentru prima data in 1995. Compania, fondata de Michael “Monty” Widenius si David Axmark, are acum 400 de angajati in 25 de tari. Conform afirmatiilor MySQL, baza sa de date a fost downloadata pana acum de peste 100 milioane de ori si este instalata in peste 10 milioane de sisteme. In fiecare zi sunt downloadate peste 50.000 de copii ale acesteia.

Niciun comentariu: