luni, 19 mai 2008

Mari mistere care frământă lumea

Fantomele, OZN-urile sau moartea clinică sunt doar câteva fenomene pentru care ştiinţa nu are explicaţii.

Există cu adevărat OZN-uri? Dar viaţă după moarte? Unde se ascunde Yeti? Un şir de întrebări care poate continua la infinit fără a obţine răspunsuri certe. Atâta timp cât nu-şi găsesc dezlegarea, enigmele rămân captivante şi atrag deopotrivă interesul curioşilor şi al specialiş tilor. Le prezentăm în ordinea stabilită de redactorii de la „LiveScience“.

Sunetele bizare din Taos.
Câţiva dintre locuitorii şi vizitatorii orăşelului mexican Taos sunt tracasaţi de ani de zile de un misterios sunet slab, emis pe frecvenţă joasă în aerul din deşert. Doar 2% dintre locuitori au declarat că percep sunetul. Unii cred că e cauzat de o acustică anormală. Alţii suspectează că e vorba de o isterie colectivă sau de un secret sinistru. Nimeni nu a reuşit să localizeze sursa acestui sunet, descris uneori ca un fâlfâit uşor, alteori ca un bâzâit.

Bigfoot.
De ani întregi, fel de fel de monştri numiţi Bigfoot sau Yeti au fost zăriţi de martori din toată lumea, cu precă dere din America şi Asia. În ciuda numeroaselor relatări, nu a fost găsit corpul acestei vietăţi uriaşe. Supoziţiile se bazează pe spusele martorilor, pe câteva urme de talpă şi pe fotografii ori înregistrări neclare. Ştiinţa nu poate proba că Yeti sau monstrul din Loch Ness nu există.

Intuiţia.
Numită şi „al şaselea simţ“, intuiţia nu este străină nimănui. Uneori ne bazăm pe ea şi avem dreptate, alteori dăm greş. Psihologii consideră că oamenii extrag în subconştient informaţii despre lumea înconjurătoare, pe care le folosesc apoi fără a şti exact cum sau de ce le ştiu. Dovezile despre modul în care acţionează intuiţia sunt dificil de furnizat, iar psihologia ar putea fi doar o parte a răspunsului, relevă „LiveScience“.

Fantomele.
De la Shakespeare până la show-ul de televiziune „Medium“, difuzat de postul american NBC, spiritele morţilor au bântuit cultura universală şi diversele forme de folclor. Nenumărate relatări despre apariţiile unor necunoscuţ i sau ale unor persoane apropiate au divizat fundamental lumea în cei care cred şi cei care nu cred în fantome. Dovezile rămân neconcludente, iar vânătorii de fantome speră să dovedească într-o zi că morţii comunică cu cei vii.

Déjà vu.
Acest termen provine din limba franceză şi semnifică „deja văzut“. Mulţi dintre noi au uneori senzaţia inexplicabilă că retrăiesc unele senzaţii şi că revăd persoane cu care nu s-au mai întâlnit vreodată. Unii atribuie aceste senzaţii unor experienţe psihice unor tresăriri fugare ale unor vieţi anterioare.

OZN-urile.
Există cazuri de mărturii false despre aceste apariţii, iar numeroase episoade de acest gen au fost lămurite. Dar, în pofida investigaţiilor care au clarificat multe relatări despre OZN-uri, unele evenimente rămân inexplicabile.

Niciun comentariu: