luni, 12 mai 2008

Cel mai grav accident feroviar din ultimii 12 ani

Cruntă ironie a sorţii: deraierea de sâmbătă s-a soldat cu o singură victimă, iar aceasta e fiica unui expert în siguranţa circulaţiei feroviare.

O tânără de 17 ani, din Focşani, Alexandra Cosmina Dimofte, fiică de ceferist, a murit sâmbă tă străpunsă de o şină de cale ferată, după ce un tren a deraiat în apropierea haltei Valea Călugărească. Trenul accelerat 1661 plecase din Bucureşti şi se îndrepta spre Iaşi. Alte patru persoane din acelaşi vagon au fost grav rănite. Este cel mai grav accident feroviar care a avut loc în România din anu 1996 şi până acum.

Defecţiuni la macazul numărul 9

Primele informaţii oferite de reprezentanţii Companiei de Căi Ferate şi de cei ai Autorităţii Feroviare Române (AFER) arată că trenul a deraiat din cauză că macazul numărul 9 nu a funcţionat corect.

Şina care a străpuns corpul fetei a fost lovită de locomotivă, s-a îndoit şi a străpuns podeaua primului vagon, cel de clasa I. „Podeaua este din metal, dar nu a rezistat la lovitura şinei de oţel“, declară Constantin Zaharia, şeful AFER.

Circulaţia feroviară pe ruta Bucureşti-Iaşi, tronsonul Ploieşti Est- Valea Călugărească, a fost reluată ieri la prânz în condiţii normale de trafic, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Transporturilor. În urma opririi circulaţiei, 29 de trenuri de pe ruta Bucureşti-Moldova au avut întârzieri de circa patru ore. Teodor Gavriş, directorul Regionalei CFR Călători Bucureşti, a declarat ieri că toate persoanele care au avut de suferit de pe urma tragediei de la Valea Călugărească vor primi despăgubiri, cuantumul acestora urmând a fi stabilit de comisia de evaluare ce va fi constituită după finalizarea anchetei.

Deşi compania pentru care lucrează este răspunzătoare direct de siguranţa infrastructurii şi a călătorilor, directorii CFR erau ieri aproape toţi „în concediu“. „Astăzi e duminică şi nu suntem la serviciu“, ne-au răspuns directorii de Linii şi Instalaţii, directorul tehnic adjunct, Ioan Pintea, dar şi purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan.

Niciun comentariu: