luni, 19 mai 2008

Controversele varstei de 17 ani

DE UNDE VIN PROBLEME ADOLESCENTILOR? ŞI CARE SUNT ACESTEA? DE CE SE SINUCID?

Generatia 12-17 ani nu apare nicaieri. Am realizat de curand ca si ei exista - insa pentru asta a fost nevoie sa se sinucida o adolescenta. De ce se intampla astfel de lucruri? Am aflat cu totii ca ei au si un nume: generatia Emo. Adica generatia deprimatilor, generatia celor care si-au propus sa nu zambeasca. De ce? Cine stie raspunsul la aceasta intrebare? Mass-media traditionala care le ofera numai crime la ora 5 si show-uri folcloristice cu manelisti? Daca e sa existe o vina pentru ca nimeni nu stie ce gandesc si ce isi doresc ei de la viata si de la societate, atunci adultii ar trebui sa si-o asume. Daca au acest curaj. Pentru ca ei sint cei care decid ce intra pe televizor.

Intrebarea esentiala este insa: de unde sa stim ce confuzii are generatia 12-17 ani in viata, cat timp nimeni nu are timp de problemele acesteia? Sau pentru televizunea traditionala este mai important Marian Vanghelie ori dl. Bolcas de la PRM decat tanara care s-a aruncat de la etajul 10, oferind pe tava, cinic si simplu, solutia finala si altor zeci de mii de tineri debusolati?!

"Evenimentul Zilei" si www.happyfish.ro/ continua proiectul I AM HERO cu un nou episod original despre viata liceenilor si despre controversa "De ce se sinucid liceenii?". I AM HERO este vocea varstei care nu apare la televizor. Astfel ca, in premiera pentru Romania, doua entitati media au oferit generatiei Emo ocazia de a se exprima sincer. Va reamintim filmele din acest proiect online unic in tara noastra sint scrise si regizate chiar de ei, GENERATIA EMO! Ei insisi si-au identificat problemele si si le-au pus pe hartie, apoi in film. Happyfish.ro si "Evenimentul Zilei" le-au oferit tehnica si oamenii care sa le puna in film efectiv ideile si incertitudinile, intrebarile si dilemele. De ce nu a facut vreun minister de la noi acest lucru? Vorbeste aceasta despre lipsa de interes a societatii in ceea ce-i priveste? Mai mult ca sigur. Si atunci, de ce ne miram ca se arunca in cap de la etajul 10? Nu e evident ca nu se simt bine primiti intr-o societate complet dezinteresata s! i, probabil, mai autista chiar decat ei?! Avem stiri cu crime, avem patroni de fotbal care cara bani cu sacosa - unde sa se regaseasca ei intre acestia?!

In episodul de astazi vom vedea ce gandesc patru tineri romani adolescenti despre problemele lor. Filmul se intituleaza "Imnuri/Controverse ale varstei de 17 ani" si are ca inteles urmatoarea explicatie: nu exista probleme, adolescentii si le fac singuri - heroina, sarcini precoce la 15 ani ori sex lipsit de iubire. De ce? Pentru ca nu au cu cine vorbi despre toate aceste probleme: droguri, singuratate, sex. Cu cine sa vorbeasca? Cu Piedone de la sectorul 4?! Sa fim seriosi!

Intr-un proiect online comun, "Evenimentul Zilei" si Happyfish.ro le-au oferit tinerilor vocea si sprijinul tehnic profesionist pentru a comunica ce au de spus. Daca veti fi atenti, veti realiza ca ceea au ei de spus sint de fapt INTREBARI. Dar nimeni nu-i asculta, nimeni nu le raspunde.

In episod mai apare un tanar fotograf, care nu se drogheaza, nu mananca nesanatos, nu are relatii sexuale intamplatoare. Este ADOLESCENTUL PERFECT. Din pacate, el nu exista - aceasta este concluzia filmului. Dus mai departe, intelesul este urmatorul: nu exista adolescenti perfecti, pentru ca ei sint o generatie in formare. Numai ca nu are cine sa-i formeze, pentru ca nimeni nu se uita la ei - si de aceea se ajunge la aberatii si tragedii in viata lor. De aceasta data, cu sprijinul "Evenimentului Zilei" si al www.happyfish.ro/, se pot exprima. Cine ii asculta? Nu cumva avem si Guvern platit sa se ocupe de problemele lor? Sau si ministrii se uita doar la televizor, sa vada cum se arunca adolescentii de pe blocuri? Generatia Emo vrea sa va vorbeasca: droguri, sex, depresie. Cine ii ajuta? Feedback-ul liceenilor si al celor interesati este asteptat la office@evz.ro si hapyfish@happyfish.ro.

Niciun comentariu: