joi, 6 martie 2008

Web Office, concurenţă pentru Google Docs

Microsoft a făcut săptămâna aceasta un nou pas spre ţinta anunţată în ultimele luni: să devină o companie ce oferă ceva mai mult decât soft offline – şi a lansat versiunea extinsă beta a pachetului Office pentru Web.

Prezentat iniţial în toamna anului trecut, Office Live Workspace este disponibil gratuit pe Internet şi este considerat o extensie a pachetului iniţial Office. A fost disponibil până acum sub varianta beta privată, iar o lansare oficială a versiunii finale este aşteptată până la sfârşitul acestui an.

Gigantul software a anunţat că versiunea actuală va permite utilizatorilor “să îşi acceseze documentele online şi să le share-uiască cu alte persoane”.

Potrivit lui Stephan Elop, preşedintele diviziei Microsoft Business, “vasta experinţă în relaţiile cu clienţii a pachetului Office combinată cu serviciile online vor oferi o experienţă unică pentru peste 500 de milioane de utilizatori de Office din toată lumea”.

Sharing în timp real

Un număr maxim de o mie de documente Office pot fi păstrate online şi sharuite prin intermediul Office Live Workspace. Documentele pot fi vizionate şi comentate direct pe browser, pot fi create liste şi notiţe direct pe web, iar în cazul integrării Microsoft SharedView, documentele pot fi sharuite cu alte persoane în timp real. Serviciul asigură şi câteva opţiuni noi cum ar fi un tablou de bord al activităţilor desfăşurate, linkuri directe pentru documente şi upload pentru mai multe documente în acelaşi timp printr-o operaţiune simplă de tipul „drag and drop”. Toate aceste facilităţi, afirmă cei de la Microsoft, sunt rezultatul feedbackului din perioada de teste.

Potrivit lui Michael Silver, analist la firma de cercetare Gartner, Office Live Workspace nu asigură toate facilităţile pachetului Office clasic, dar poate fi considerat “o valoare adăugată pentru colaborarea în cadrul unei companii şi mai ales în cadrul unei companii mici”, pentru că asigură stocarea, verificarea mai multor versiuni în timp real şi de oriunde pe internet. Silver a mai apreciat că Office Live este destul de diferit de Google Docs, astfel încât să nu se teamă de concurenţă.

Office Live nu se teme de Google Docs

Deşi cei de la Microsoft susţin că nu este vorba de niciun fel de competiţie cu Google, cel puţin nu în ceea ce priveşte aplicaţiile de tip office pe web, Google, cel mai mare competitor al Microsoft în alte câteva domenii, a lansat anul trecut Google Docs, un serviciu pentru documente, tabele de calcul şi prezentări, iar în urmă cu numai o lună a venit pe piaţă şi cu Google Sites. Aplicaţia permite utilizatorilor să stocheze tipuri diferite de documente (de la texte la video, fotografii şi, calendare şi prezentări) pe care le poate accesa oricine se află în echipa respectivă.

Michael Silver de la Microsoft susţine că este de aşteptat ca utilizatorii de Office în versiunea clasică şi cu toate opţiunile să fie uşor dezamăgiţi, dar că până la urmă este posibil să aibă un produs online ce se va apropia cât mai mult de cel deja bine cunoscut. Silver a mai spus că deocamdată Microsoft Office nu se simte deloc ameninţat de Google Docs.

Dacă se simt sau nu ameninţaţi rămâne de văzut, dar paşii făcuţi de Microsoft sunt cu siguranţă în direcţia mediului online, mai ales că gigantul software a anunţat de curând că va oferi unele produse precum Exchange sau Sharepoint şi pentru companii mai mici de 5.000 de angajaţi, ceea ce nu se întâmpla şi până acum.

Niciun comentariu: