vineri, 8 februarie 2008

Sfecla rosie trateaza tensiunea arteriala

Sucul de sfecla rosie consumat zilnic poate combate hipertensiunea arteriala, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in revista medicala Hypertension, preluat de bbc.co.uk.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele hipertensive care consuma zilnic o cantitate de 500 de ml de suc de sfecla rosie beneficiaza de o scadere importanta a tensiunii arteriale. Ingredientul cheie pare a fi nitritul, care se gaseste si in legumele verzi, precum spanacul si salata verde, care reactioneaza cu bacteriile din gura.

In urma acestei reactii au loc modificari chimice care au ca rezultat dilatarea vaselor de sange si, implicit, cresterea fluxului sangvin. Cercetatorii de la spitalul St Bartholomew din Londra, autorii studiului, au recrutat mai multi voluntari sanatosi. O parte dintre acestia au fost rugati sa bea o jumatate de litru de apa, ceilalti au fost rugati sa bea cate o jumatate de litru de suc de sfecla rosie.

La o ora dupa experiment, participantii la studiu care au consumat suc de sfecla rosie au manifestat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale. La 2 ore si jumatate de la experiment, presiunea sistolica a subiectilor care au consumat suc de sfecla, era cu 10 mm Hg mai scazuta, decat cea a participantilor care au baut apa.

La trei ore de la experiment, presiunea diastolica a subiectilor care au consumat suc era cu 8 mm Hg mai scazuta. La 24 de ore de la experiment, presiunea sistolica a celor care au baut suc, era inca mai redusa fata de cea a participantilor care au baut apa, cu 4 mm Hg, in timp ce la cea diastolica nu s-au inregistrat diferente.

Anterior, s-a crezut ca efectul protector asupra sistemului cardiovascular al vegetalelor bogate in nitrit se datoreaza continutului bogat de vitamine antioxidante sau de minerale de tipul potasiului. Peste 25% din populatia adulta mondiala sufera de hipertensiune arteriala, specialistii estimand ca cifra va creste la 29% pana in 2025.

Hipertensiunea este cauza a 50% dintre maladiile coronariene si a 75% dintre cazurile de infarct. Numai in Marea Britanie, boala coronariana cardiaca ucide anual 110.000 de persoane. Rezistenta opusa de peretii arteriali fata de forta de impingere si elasticitatea arterelor face ca sangele sa se gaseasca sub o anumita presiune, numita tensiune arteriala.

Niciun comentariu: