Kodak Theatre din Los Angeles a fost duminică seară gazda galei de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film, principalii câştigători fiind cei desemnaţi de majoritatea criticilor de specialitate.
O dată cu încetarea grevei scenariştilor, Hollywoodul a prins din nou culoare. Într-o ceremonie fastuoasă, prilejuită şi de aniversarea premiilor Oscar, au fost anunţaţi câştigătorii celei de-a 80-a ediţii.
Marele câştigător este “No country for old men” (Nu există ţară pentru bătrâni), peliculă ce a obţinut patru premii din cele opt categorii la care a fost nominalizat (pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar – Javier Bardem, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu adaptat (ambele fraţilor Joel şi Ethan Coen). Aceste patru statuete se adaugă palmaresului bogat al thriller-ului realizat după un roman al celebrului scriitor american distins cu premiul Pulitzer, Cormac McCarthy. Pe lângă cele trei premii BAFTA şi două Globuri de Aur, “Nu există ţară pentru bătrâni” a obţinut mai multe distincţii şi din partea diverselor asociaţii de critici din Statele Unite sau Europa.
În topul premiilor urmează filmul de acţiune “Ultimatumul lui Bourne”, cu trei distincţii obţinute la categorii tehnice. În timp ce filmul biografic “La vie en rose” şi drama “Va curge sânge” au câştigat fiecare câte două statuete.
BĂTRÂNUL CONTINENT. La categoria Cei mai buni actori, au fost declaraţi câştigători patru europeni. Astfel, irlandezul Daniel Day-Lewis a obţinut statueta pentru rolul său principal din “There will be blood” (“Va curge sânge”), franţuzoaica Marion Cotillard a fost recompensată pentru interpretarea din “La vie en rose”. De asemenea, englezoaica Tilda Swinton a primit un Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin în “Michael Clayton”), iar spaniolul Javier Bardem a obţinut distincţia pentru rolul secundar din “Nu există ţară pentru bătrâni”. Aşadar, careul de aşi este format din actori ai bătrânului continent. La aceste distincţii adăugăm şi premiul obţinut la categoria Cel mai bun film străin, obţinut de pelicula “The Counterfeiters” (regia Stefan Ruzowitzky, Austria). Cinefilii care au ratat, dintr-un motiv sau altul, transmisiunea live a galei, mai au o şansă. HBO va redifuza ceremonia în această seară, de la ora 21:00.
Lista completă a câştigătorilor
Cel mai bun film: “Nu există ţară pentru bătrâni”
Cea mai bună regie: Joel şi Ethan Coen – “Nu există ţară pentru bătrâni”
Cel mai bun actor în rol principal: Daniel Day-Lewis
Cea mai bună actriţă în rol principal: Marillon Cotillard
Cel mai bun actor în rol secundar: Javier Bardem
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Tilda Swinton
Cel mai bun lungmetraj animat: “Ratatouille”
Cea mai bună regie artistică: “Sweeney Todd – Bărbierul diabolic din Fleet Street”
Cea mai bună imagine: “Va curge sânge”
Cele mai bune costume: “Elizabeth: Epoca de Aur”
Cel mai bun scenariu adaptat: “Nu există ţară pentru bătrâni”
Cel mai bun scenariu original: “Juno” – Diablo Cody
Cel mai bun documentar: “Taxi to the Dark Side”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Freeheld”
Cel mai bun montaj: “Ultimatumul lui Bourne”
Cel mai bun film străin: “The Counterfeiters” (Austria)
Cel mai bun machiaj: “La Vie en Rose”
Cea mai bună coloană sonoră: “Remuşcare”
Cea mai bună temă muzicală: “Falling Slowly” din “Once”
Cel mai bun scurtmetraj animat: “Peter & The Wolf”
Cel mai bun scurtmetraj: “Le Mozart des Pickpockets”
Cel mai bun montaj de sunet: “Ultimatumul lui Bourne”
Cele mai bune efecte vizuale: “Busola de Aur”
Robert F. Boyle a primit un premiu Oscar onorific în semn de recunoaştere pentru munca sa în domeniul regiei artistice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu