Oamenii de ştiinţă au lansat primul draft al unei Enciclopedii a vieţii, o lucrare vastă, care cuprinde, de la A la Z, toate organismele vii cunoscute.
În momentul în care proiectul va fi gata, 1,8 milioane de specii de animale şi plante îşi vor găsi locul pe website. Fiecare organism va avea propria pagină arhivată online, care va include fotografii, informaţii genetice şi hărţi de răspândire.
Primele 30.000 de pagini care au fost puse deja pe Internet sunt axate pe peşti, amfibieni, mamifere mari şi păsări. Această Enciclopedie este considerată o adevărată izbândă în domeniul ştiinţei, deşi a fost făcut doar primul pas.
"Este un mare eveniment. Ne va ajuta să departajăm toate speciile şi să creăm o singură bază de date", a declarat lordul Robert May, un consilier al acestui proiect.
Oamenii de ştiinţă visează demult să pună bazele unei enciclopedii care să cuprindă toate organismele vii, dar volumul de informaţii depăşea 250 de ani de cercetare şi îi aducea în pragul disperării şi pe cei mai optimişti dintre ei. Soarele a răsărit pe strada ştiinţei odată cu apariţia "Wikipedia" şi a software-ului său revoluţionar, care permite să fie puse cap la cap cantităţi vaste de informaţii, din surse disparate.
vineri, 29 februarie 2008
Enciclopedia vieţii, lansată online, graţie platformei software care stă la baza Wikipedia
ora:
15:28
Autor: Andre
Etichete: enciclopedie, IT, stiinta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu