Unul dintre marile semne de intrebare ale celor care vin pentru prima data in capitala este legat de seriozitatea taximetristilor. Tarifele-capusa de peste 7 RON/km se gasesc la tot pasul in punctele cheie de intrare in Bucuresti (la gara sau la eroport, de exemplu), astfel ca multi prefera sa apeleze la bunavointa unui cunoscut pentru a fi transportat.
Tarifele din Bucuresti sunt insa unele acceptabile si perfect corecte in comparatie cu ce se intampla in alte locuri. Iar cel mai bun exemplu este Baghdad, capitala Irakului, unde un "taxi" care te duce de la aeroport in asa-numita Zona Verde, spatiul de siguranta maxima pazit de fortele coalitiei, costa 3500 de euro. Aceasta suma este platita de afaceristii care vin la Baghdad (intr-un numar foarte scazut, e adevarat) pentru o calatorie de circa 25 de kilometri facuta in mai putin de jumatate de ora pe asa-numita autostrada Qadisiyah care leaga cele doua puncte strategice importante.
Pretul unei astfel de calatorii este insa direct proportional cu pericolul la care se expun cei care apeleaza la acest tip de transport. Si, pana la urma, nu vorbim de ceea ce numim noi in mod traditional "taxi". Este vorba de un mic convoi de masini blindate si de escorte care fac acest drum de mai mult ori pe zi si care reprezinta cea mai sigura cale de rulare in acea zona.
Este adevarat, exista si alte variante de calatorie, insa acestea sunt ceva mai dificil de imaginat pentru noi: "Poti sa urci intr-un taxi irakian cu un pistol in mana si ai sansa sa ajungi la destinatie cu doar 15 euro. Insa nu recomand acest lucru nimanui, in conditiile in care drumul este presarat de bande care rapesc si apoi vand turistii din vest teroristilor islamici pentru 200.000 de euro", sustine unul dintre cei care asigura o calatorie sigura spre Zona Verde din Baghdad.
In convoiul care duce afaceristii in Zona Verde exista cel putin doua masini si patru garzi de corp ex-militari ai coalitiei (de obicei americani, sud-africani sau britanici) care manuiesc cu mare precizie o gama intreaga de arme de foc puternice. Pentru o calatorie cat mai sigura insa, este nevoie de trei masini, doua dintre ele fiind intesate cu garzi de corp al caror rol este de a inlatura din cale potentialii atacatori.
Autostrada Qadisiyah fusese, pana la inceperea razboiului, marginita de palmieri. Acestia au fost insa taiati pentru ca riscul unor atentate provenite din potentiala "sursa de camuflaj" sa fie redus la minimum. Locul palmierilor a fost acum luat de resturile masinilor-capcana "plantate" de teroristi-kamikaze in drumul unor turisti ocazionali sau al unor personalitati venite in vizita la Baghdad. De altfel, iesirea din Zona Verde este "pazita" de un indicator pe care scrie clar: "Are you ready for the next attack?" ("Esti pregatit pentru urmatorul atac?").
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu