Cand suntem obositi, sistemul imunitar nu isi mai face datoria, o simpla raceala punandu-ne la pat o saptamana. Ca sa nu mai vorbim despre depresie, care este de multe ori strigatul de ajutor al unui organism epuizat. De toate aceste neplaceri puteti scapa adoptand cateva reguli.
1. O cina copioasa va ruineaza calitatea somnului, cel mai bun aliat al nostru impotriva oboselii. De aceea, alegeti seara lactate si fructe uscate, bogate in vitamine si minerale, atat de necesare in timpul perioadei reci, cand alimentatia este lipsita de vitaminele verii.
2. Alimentatia nediversificata si dezechilibrata, de tip fast-food, nu ne asigura nevoile zilnice de proteine, vitamine si saruri minerale. Lipsa acestora reprezinta cel mai mare inamic al formei noastre. Feriti-va in special de iluzia energiei date de bauturile racoritoare sau energizante care contin cofeina, fiindca duc la pierderea mineralelor din corp. Preferati una, doua cesti de cafea, pentru o buna concentrare.
3. Dormiti nici prea putin, nici prea mult, dar, mai ales, regulat. Adaptati-va orele de somn propriilor nevoi, stiut fiind faptul ca unora le sunt de ajuns sase ore de somn, in timp ce altora le trebuie opt, zece ore pentru a fi in forma. In orice caz, iarna este bine sa dormiti o ora in plus, daca se poate inainte de miezul noptii, fiindca atunci se activeaza sistemul imunitar.
4. Fiecare persoana are propriul ei bioritm. A nu-l respecta, inseamna pe termen lung sa te abonezi la insomnii, scaderea randamentului si a imunitatii. Seara, de la primele semne ale somnului, bagati-va in pat. Altfel, riscati sa asteptati inca doua ore pentru a adormi. Beti un pahar de lapte cald sau un ceai de tei si nu uitati beneficiile dusului inainte de culcare.
5. Inutil sa va aduceti patronul, copiii si toate grijile legate de ei, seara, in pat. Preocuparile cotidiene au timpul lor de rezolvare, ziua. Daca aveti probleme la serviciu, apucati taurul de coarne si spuneti-va of-ul, fiindca nimeni nu poate sa ghiceasca ce este in sufletul vostru daca nu comunicati cu ceilalti.
6. Surmenajul duce intotdeauna la oboseala. Amintiti-va ca sunteti un muritor de rand, nu o masina. Faceti un bine celor din jurul vostru, invatandu-i sa-si rezolve problemele.
7. In week-end nu stiti cum sa va impartiti intre menaj, cumparaturi, plimbatul catelului, temele copiilor sau proiectele profesionale? Repartizati-va sarcinile de-a lungul saptamanii, implicandu-va partenerul si copiii. Pastrati momentele de iesiri cu prietenii pentru sfarsitul saptamanii.
8. Oboseala este legata deseori de sedentarism. Alegeti o plimbare in aer liber in locul televizorului sau faceti in fiecare zi douazeci de minute de gimnastica usoara. Sportul stimuleaza secretia de serotonina, hormonul fericirii.
9. Daca simtiti ca nu aveti nici un moment de respiro, indrazniti sa spuneti nu micilor capete blonde acaparatoare. Dati-le o carte buna de citit sau puneti-le un film si faceti si voi la fel. Scoateti-i zilnic afara, ca sa isi consume energia. Va veti cruta astfel nervii.
10. Este mult mai usor sa previi oboseala decat s-o tratezi. O baie buna, o plimbare la munte, un masaj facut de partenerul vostru sunt excelente metode antistres! si apelati cu incredere la remediile naturale contra oboselii, cum sunt polenul amestecat cu miere, laptisorul de matca, spirulina, ginsengul, germenii de grau incoltit, sucul din fructe si legume.
vineri, 11 ianuarie 2008
Zece remedii contra oboselii
ora:
19:52
Autor: Andre
Etichete: sanatate
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu