sâmbătă, 12 ianuarie 2008

Gates lasă biroul plin la plecare


O petrecere de ieşire la pensie, la care oamenii stau la coadă trei ore, fără să-l cunoască personal pe pensionat. Am moţăit şi eu intins la orizontală pe podeaua Hotelului Veneţian din Las Vegas, aşteptăndu-l pe Bill Gates să vorbească ultima oară la deschiderea CES - cel mai mare tărg de electronice de consum din lume.

Cand Bill a venit, jumătate din noi, adică europenii, eram pe jumătate adormiţi, pentru că podelele erau calde şi covorul te indemna la somn. A reuşit să ne trezească nu cu vreun speech despre companie sau realizări, ci cu un filmuleţ in care Bill işi căuta de lucru in prima zi de după plecarea de la Microsoft. Pe rănd, George Clooney, Steven Spielberg şi doamna Clinton il refuză politicos sau ii trăntesc telefonul in nas. Bill nu reuşeşte să se recalifice profesional şi pleacă acasă lăsănd cutia cu obiectele din birou pe acoperişul maşinii, de unde şi cade la demaraj... Filmul e o glumă, fireşte, insă faptul că a reuşit să facă să joace in el jumătate din celebrităţile Americii ne arată ce statură publică are astăzi şeful (pănă in iulie incă) de la Microsoft.

UN VIS. Puştiul care s-a lăsat de şcoală la 17 ani ca să fondeze o companie mică de soft pleacă de la serviciu cu vreo 60 de miliarde de dolari. Nu mai e cel mai bogat om din lume, dar nici locul doi, după mexicanul Carlos Slim, nu e lipsit de confort. Insă Bill n-a vorbit despre bani la plecare, ci despre ce au făcut computerele pentru noi in ultimul deceniu şi ce vor face in următorul. A fost insă modest. Adevărul e că, in momentul in care el s-a apucat de treabă, un calculator era, pentru cei mai mulţi, un aparat care putea face inmulţiri şi scăderi. Trei decenii mai tărziu, computerul poate să ne spună dacă avem hernie de disc, dacă avem mail sau dacă avem un film care ne aşteaptă, downloadat proaspăt, pe hard-disc.

Bizar, Microsoft a fost mai degrabă urătă pentru performanţa de a face computerele un obiect la fel de popular ca noptiera: gigantismul nu e iubit mereu. Insă ieri n-am găsit nici urmă de astfel de trăiri: Gates şi publicul au făcut echipă, fiecare conştient că asistă la un moment rar in istorie. Cum v-ar fi plăcut să mergeţi la ultimul curs al lui Newton?

MOŞTENIRE. Comunicarea la Microsoft inseamnă migrarea tehnologiilor de la birou spre casă: o să avem servere in sufragerie, iar bunica va avea şi ea propria aplicaţie de calendar, de unde o să afle că trebuie să stea cu copiii şi duminica. Sau, dacă nu, o să ne lase un mesaj vocal trimis din telefonul cu sistem de operare win mobile 6... Iar distracţia pare in acest moment motorul Microsoft. Poate şi de aceea şeful diviziei responsabile de consola de jocuri XBOX ii va lua locul lui Bill din vară. E normal: trebuie să-ţi creşti publicul de mic, iar compania e cunoscută intre puştani pentru jocul Halo3, nu pentru Office...!

Sunt căteva intrebări cu care Bill lasă locul altora. Mai intăi, cine va pune măna pe acea piaţă a oamenilor care nu au incă un computer? Şi-apoi, unde se duc de fapt PC-urile: sunt destinate dispariţiei intr-o mare de dispozitive inteligente, de la telefoane la tablete de internet?

Nimeni, nici măcar Bill nu poate spune asta. Insă colegii lui au de luptat de două ori mai mult ca el pentru ca numele companiei să se găsească pe softurile care vor motoriza chestiile pe care măine le vom numi computere. Pănă atunci, zău dacă am văzut pensionar mai relaxat - şi găndiţi-vă că are o casă de vreo căteva mii de metri pătraţi. Nici nu vreau să mă găndesc la intreţinere!

Niciun comentariu: